Kawan ? Sahabat ?


Sebelum membuka bicara, Assalamualaikum wahai muslimin dan muslimah J apa khabar ? Kepada pelajar yang baru seminggu masuk ke alam persekolahan, mula kan pelajaran dengan melafazkan bismillah dengan hati yang tenang dan ikhlas begitu juga kepada yang sudah bekerja. Didik la diri kita dengan kalimah Allah, inshaAllah semua kehendak kita dipermudahkan oleh-NYA.Entri hari ini. Tiada idea tapi jelas aku hanya ingin menyoalkan apa itu kawan ? apa itu sahabat ? dan apa bezanya ?

Kawan mungkin boleh berkongsi kesedihan dan kegembiraan, tetapi mereka selalunya tidak akan pergi lebih jauh daripada itu. Malah, sekiranya tidak sependapat, hubungan kawan mungkin boleh terputus.
Sahabat tidak semestinya memiliki minat atau pendapat yang sama dengan kita, tetapi mereka akan sentiasa ada apabila kita memerlukannya. Sahabat adalah orang yang membuatkan berasa selamat apabila mereka ada bersama-sama, sebab mereka adalah orang yang sangat setiakawan.  Sahabat adalah orang-orang yang sangat menyayangi kita. Sahabat kadangkala adalah penjaga, pelindung dan semangat mereka akan sentiasa ada bersama kita.

Hmm tapi aku pasti mereka adalah SAHABAT sejati aku atau pun BFF. Ya Alhamdulillah kerana Allah mengizinkan aku mengenali mereka. Tanpa mereka, aku tidak dapat berdiri teguh seperti sekarang. Mereka lah yang menambahkan keyakinan aku selain mak dengan abah. Tidak berdaya aku hendak membalas budi mereka, kata-kata pun tidak cukup. Hanya doa yang mampu ku limpah kan kepada-MU kerana Kau Maha Berkuasa Lagi Maha Penyayang.


InshaAllah sekiranya umur ku panjang dapat lah kita bertemu lagi.

LIYANA ZAHIRAH ; thanks sebab selalu bagi aku dorongan. inshaAllah aku cuba kuat untuk semua ni. Aku rindu kau sangat-sangat. Rindu nak tengok kelam kabut kau masa belajar. Kau selalu kacau aku time fizik (gilir-gilir sekejap aku sekejap kau haha). Jangan belajar jauh-jauh tau. Kau tu bukannya reti bawak diri sangat tapi kau kena belajar. Tak kan nnti pun nak heret mak kan :D hee. Aku sayang kau.

AMALINA : budak comel, thanks sebab selalu tolong ajarkan aku addmath. Aku sayang kau.

FATIN FADZLEEN : thanks sebab selalu memeriahkan kelas. Aku sayang kau.

MAISARAH : do the best for your PLKN, takecare overthere. Aku sayang kau.

FIRDAUS : even kau ni tak caring (tak mintak pun :P hee), kau tetap sahabat aku. Aku sayang kau.

ZIKRY : kau lah kawan lelaki aku yang sangat-sangat baik even selalu dengki aku, tapi kau tetap layan perangai sewel aku   ni. Kau ikut je mana aku pergi sampaikan semua orang dikeliling kata aku dengan kau macam couple. Btw aku doakan kejayaan kau okay. Aku sayang kau.

Kaysdip : really miss you. Risau aku tengok. Asyik sakit je, takpe-takpe nnti kita kumpul ramai-ramai pergi holiday ea.

Rayyan : he is a gentleman, but it’s true or not ? haha don’t care :D budak pandai, teruskan perjuangan kau, belajar pandai-pandai pastu ajar aku pulak J hee. Takecare. Aku sayang kau.

Assalamualaikum semua. inshaAllah kita ye kawan-kawan :)

No comments:

Post a Comment